Αλόη: Φυτικό κολλαγόνο με βιταμίνες
Έχουν γίνει άπειρες επιστημονικές μελέτες με επίσημα εντυπωσιακά στοιχεία για την θεραπευτική και καλλυντική δύναμη της αλόης.
Η αλόη ενεργοποιεί το κολλαγόνο της επιδερμίδας, το αυξάνει και το συντηρεί. Εφαρμόζεται ελεύθερα ή σε συνδυασμό, σε πρόσωπο, μαλλιά, χέρια, πόδια, σώμα. Mετατρέπει το δέρμα σε αλαβάστρινο με την χρόνια και συστηματική χρήση, ενώ δίνει λάμψη και ενυδάτωση.
Πρόκειται για ένα φυσικό τζελ επανορθωτικό σε βλάβες από καψίματα αλλά και ερεθισμούς. Ένα άλλο εξαιρετικό επίτευγμα της αλόης είναι ότι σβήνει τις κηλίδες προσώπου και χεριών. Η σταθερή και επίμονη χρήση της διαγράφει οποιαδήποτε κηλίδα. Η αλόη απλώνεται ακόμη και μετεγχειρητικά, μετά από σύσταση γιατρού, για το κλείσιμο τραυμάτων. (ποτέ όμως σε φρέσκο τραύμα). Αναδομεί και συντηρεί το δέρμα στην νεότητα του. Αποκαθιστά βλάβες μετά από την έκθεση μας, στην ηλιακή ακτινοβολία. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ακμή.
Βιταμίνες που περιέχει: Αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών, ειδικά τις A, C, E. Οι τρεις βασικές βιταμίνες διατήρησης της νεότητας τις οποίες και περιέχουν όλα τα καλλυντικά αξιώσεων. H βιταμίνη A (ρετινόλη) έχει αναπλαστικές ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό.
H Bιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες βοηθώντας στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος και στη διατήρηση της υγείας του. H Bιταμίνη E, με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης.
Είναι επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων: π.χ. σιδήρου, χρωμίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου και ενζύμων. Όλα αυτά, έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς.
Καριτέ - Shea Butter
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικά λιπαρά, χρησιμοποιείται ως προϊόν φυσικής περιποίησης του σώματος και ονομάζεται βούτυρο καριτέ. Στις ετικέτες των καλλυντικών μπορεί να το συναντήσετε ως shea butter ή beurre de karite.
Προστατεύει το δέρμα, τα χείλη και τα μαλλιά από την ξηρότητα. Χρησιμοποιείται σε ενυδατικές και θρεπτικές κρέμες προσώπου και σώματος, κραγιόν και άλλα καλλυντικά είδη. Κατάλληλο για την περιποίηση όλων των τύπων επιδερμίδας και μαλλιών.
Θρέφει, ενυδατώνει και αναπλάθει το ηλιοκαμένο δέρμα, ενώ είναι κατάλληλο ακόμα και για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού. Έχει διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλο και για δερματικές παθήσεις.
Θεωρείται κατάλληλο για την περιποίηση όλων των τύπων επιδερμίδας και μαλλιών, το συναντάμε συχνά σε:
Θρεπτικές κρέμες για πολύ ξηρό δέρμα σώματος, χεριών και ποδιών ή για σκασίματα που δημιουργούνται χειμώνα ή καλοκαίρι.
Ενυδατικές κρέμες σώματος που διατηρούν το καλοκαιρινό μαύρισμα.
Κρέμες που εφαρμόζονται προληπτικά για τις ραγάδες της εγκυμοσύνης διατηρώντας την ελαστικότητα του δέρματος.
Αντιρυτιδικές, ενυδατικές κρέμες νυκτός για το πρόσωπο με πλούσια υφή.
Προϊόντα για την προστασία και τη λάμψη των χειλιών - συχνά μαζί με βούτυρο κακάο.
Θρεπτικές μάσκες μαλλιών για την επαναφορά της λάμψης και της ελαστικότητάς τους όταν είναι ξηρά, ταλαιπωρημένα ή μετά το θαλασσινό μπάνιο και την πισίνα (το βούτυρο καριτέ θρέφει την κερατίνη).
Καλέντουλα
Άλλα ονόματα: Καλέντουλα των αγρών, καλεντούλα, Νεκρολούλουδο, Κίτρινη μαργαρίτα, κατιφές, καλενδούλη, µοσκαρδίνι, αδράχτι της γριάς, πετεινόχορτο.
Περιγραφή: Το όνομα καλέντουλα προέρχεται από τη λατινική λέξη «kalendae» (καλένδες) που σημαίνει πρώτη μέρα του μήνα πιθανώς γιατί η καλέντουλα ανθίζει τις πρώτες μέρες των περισσότερων μηνών του χρόνου. Το officinalis δείχνει την παραδοσιακή φαρμακευτική χρήση του φυτού.
Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων. Είναι φυτό ετήσιο και το γνωρίζουμε όλοι. Η καταγωγή του είναι από την Αίγυπτο και το καλλιεργούμε συχνά στους κήπους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με άνθη κίτρινα ή ζωηρά πορτοκαλιά, απλά ή διπλά, με φύλλα μεγάλα, στενά στη βάση, φαρδύτερα και στρογγυλεμένα στην κορυφή.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη του φυτού. Τα άνθη της καλέντουλας έχουν θεωρηθεί ευεργετικά για τη μείωση των φλεγμονών, τη γρήγορη αποθεραπεία πληγών και τις αντισηπτικές τους δυνατότητες.
Έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν ποικίλες δερματικές ασθένειες και είναι αποτελεσματικά ενάντια στα δερματικά έλκη.
Όταν λαμβάνονται εσωτερικά ως τσάι, μπορούν να αντιμετωπίσουν έλκη του στομάχου φλογώσεις, φλεγμονές.
Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της Καλέντουλας είναι ότι καθαρίζει το αίμα, επισπεύδει την επούλωση των πληγών και λειαίνει τις ανωμαλίες του δέρματος. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η Καλέντουλα είναι ένα σημαντικό φάρμακο σε περιπτώσεις μη εγχειρήσιμου καρκίνου.
Συστατικά: Τα άνθη της περιέχουν αιθέρια έλαια, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, ασβέστιο, καροτένια (πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α) και σημαντικές ποσότητες πυριτίου.
Ο συνδυασμός του πυριτίου και της προστατευτικής βλέννας που περιέχει, καθιστά την καλέντουλα ένα από τα πιο σημαντικά βότανα για την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων για την ίαση των οποίων ο οργανισμός πρέπει να αναπλάσει νέους ιστούς.
Πυρίτιο: Ανήκει στα μέταλλα και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισµό. Επίσης συντελεί στην υγεία του δέρµατος και συμμετέχει στην ανάπτυξη των µαλλιών, των νυχιών και των δοντιών.
Επιπλέον, οι πηκτίνες που περιέχονται στα φύλλα της την καθιστούν ενυδατικό παράγοντα. Ακόμη δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση των ραγάδων και των ρυτίδων.
Στο μεσαίωνα θεωρούνταν πολύτιμος σύμμαχος ενάντια στη χολέρα, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Αμερική, το φυτό αυτό χρησιμοποιήθηκε στα νοσοκομεία ως επουλωτικό των πληγών. Το λάδι το φτιάχνουμε εμβαπτίζοντας άνθη του φυτού μέσα σε ελαιόλαδο. Βοηθά στην αναγέννηση των ιστών και παράλληλα ανακουφίζει από φλεγμονές και οιδήματα. Μπορεί να λειτουργήσει επιπλέον και αποτελεσματικά στην θεραπεία της ευρυαγγείας και των μωλώπων.
Η χρήση του φυτού έχει μακρά παράδοση. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Μέση Ανατολή και Ινδία ως θεραπευτικό φυτό και ως χρωστική για υφάσματα, τρόφιμα και καλλυντικά.
Τα λουλούδια της θεωρούνται βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες ως γαρνιτούρα ή για να προσθέσουν χρώμα αντί για το πολύ πιο ακριβό σαφράν.
Η καλέντουλα είναι επίσης από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα και χρησιμοποιείται στη δυτική θεραπευτική ήδη από τον 12ο αιώνα. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πονόδοντων, σαν αντισπασμωδικό ιδιαίτερα για το στομάχι και την δυσμηνόρροια, σαν τονωτικό του ήπατος, εφιδρωτικό, αντιεμετικό, αντισκορβουτικό.
Ιδιότητες και σύγχρονες χρήσεις: Η καλέντουλα έχει θεραπευτικές ιδιότητες, καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος και του ερυθήματος και είναι ιδανική για το ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα. Επίσης είναι ενυδατική και μαλακτική. Τοπικά έχει χρησιμοποιηθεί για κιρσούς, αιμορροΐδες, έκζεμα και επιπεφυκίτιδα.
Φαρμακολογικές μελέτες φυτών έχουν δείξει ότι εκχυλίσματα καλέντουλας μπορεί να έχουν αντι-ιικές, αντι-γονιδιοτοξικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η καλέντουλα είναι για τις πληγές ότι είναι η άρνικα για τους μώλωπες. Και τα δύο φυτά θεωρούνται αποτελεσματικά ειδικά για τραυματισμούς.
Ενδείκνυται σε περιπτώσεις τραυματισμών των μυών και των τενόντων και όπου υπάρχει έντονη φλεγμονή. Στο Παρίσι το 1849, χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς σε πολλά θύματα που είχαν θραύσματα στα οστά από τραύματα σφαιρών, των οποίων τα άκρα υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ακρωτηριαστεί, σώθηκαν με την εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της καλέντουλας.
Αιθέριο Έλαιο Νυχτολούλουδου Evening Primerose Oil
Είναι πολλές οι χρήσεις αυτού του αιθέριου ελαίου στην κοσμετολογία και ο λόγος είναι τα λιπαρά οξέα GLA που υπάρχουν σε αυτό το λάδι που το καθιστούν εξαιρετικά ενυδατικό. Βοηθά να κρατηθούν οι ξηρές περιοχές ενυδατωμένες, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας το μια άριστη φυσική θεραπεία για το κουρασμένο δέρμα και τα μάτια, φωτίζοντας τους μαύρους κύκλους και κάνοντας το βλέμμα να φαίνεται νεότερο.
Θεραπεύει τις ατέλειες και εξισώνει τον τόνο του δέρματος, το αναζωογονεί και εξομαλύνει το τραχύ δέρμα. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθά στην επιδιόρθωση των κυττάρων καθώς και στην παραγωγή νέων. Δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες κάνοντας το δέρμα να φαίνεται νεότερο.
Μειώνει την απόφραξη των πόρων και τη δημιουργία βλαβών. Λόγω των θρεπτικών συστατικών που έχει θεραπεύει τη φλεγμονή της ροδόχρου ακμής ελέγχοντας παράλληλα την παραγωγή προσταγλανδινών
Βοηθά στη θεραπεία του εκζέματος ανακουφίζοντας από τη φλεγμονή, το ξεφλούδισμα και τον κνησμό.
Τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο Primrose Oil εμποδίζουν το σπάσιμο των μαλλιών και τα κρατούν δυνατά και υγιή. Επίσης θρέφουν το τριχωτό της κεφαλής και θεραπεύουν τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό. Πιστεύεται ότι αυτό το λάδι βελτιώνει την ανάπτυξη των μαλλιών και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο της αραίωσης των μαλλιών και την απώλεια τους - ιδιαίτερα σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς.
Βαλσαμέλαιο
Το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort, βότανο του Αγίου Ιωάννη ή υπερικόν το διάτρητον , Hypericum perforatum ή σπαθόχορτο) είναι ένα θαμνώδες φυτό με έντονα κίτρινα άνθη. Το φυτό προέρχεται από διάφορα μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη φροντίδα των πληγών.
Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, το χρησιμοποιούσαν προκειμένου να θεραπεύσουν τις πληγές τους μετά τις μάχες, αλλά και το έλκους του στομάχους και την κατάθλιψη. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές, ενώ βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες.
Το βαλσαμόχορτο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενάντια στην Bordetella pertussis (προκαλεί κοκίτη), το Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους-δοθιήνες), τη shigellae και την E.coli (εντεροβακτηρίδιο, προκαλεί ουρολοιμώξεις). Επίσης είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ορισμένων δερματικών διαταραχών, όπως της λεύκης.
Το βαλσαμέλαιο, παρασκευάζεται από ελαιόλαδο και βαλσαμόχορτο, το οποίο ανθίζει κάθε Μάιο για έναν μήνα και χρησιμοποιείται για πολλά δερματικά προβλήματα αλλά και γιατί έχει ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. Στην ελληνική επαρχία το χρησιμοποιούσαν για διάφορα μικροπροβλήματα υγείας. Εμείς, ακριβώς για αυτές τις ιδιότητές του, το χρησιμοποιούμε σαν λάδι βάσης σε πολλές κρέμες μας.
Λαδανιά (Κίστος)
Ένα βότανο για την ομορφιά - και όχι μόνo!
Από τα πολύ παλιά χρόνια η Λαδανιά (Κίστος ο κρητικός) είναι γνωστό φυτό σαν ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος για την αποκατάσταση της υγείας στα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη.
Στη Χαλκιδική οι άνθρωποι πίνουν πολύ τσάι Κίστου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι πάνω από 100 χρονών. Φυτό πλούσιο σε βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο, που παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν εναντίον της πανώλης, της χολέρας και γενικά ενάντια στους λοιμούς.
Η ρητίνη του Κίστου, ήταν διάσημη σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου ως καλλυντικό και για την ενίσχυση και τα προβλήματα του δέρματος και της τρίχας.
Το Λάδανο, ή αλάδανο , όπως το λένε στην Κρήτη, έχει χρώμα σκούρο καφετί, είναι αρωματικό και με πικρή γεύση και χρησιμοποιείται εκτός των άλλων για την παραγωγή αιθέριου ελαίου με διαπεραστικό άρωμα.
Είναι φυτό αρωματικό, μελισσοτροφικό και φαρμακευτικό. Ας δούμε θεραπευτικές ιδιότητες του Κίστου που έχουν καταγραφεί. Και αρχίζουμε από τη Μυθολογία. Ο Μύθος λέει ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι Θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί όρισαν ότι ο Κίστος θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά - εσωτερικά και εξωτερικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο δόθηκαν και οι δύο στόχοι: θεραπεύει τις πληγές και τα τραύματα, αλλά έχει και καλλυντική δράση, με την έννοια του επουλωτικού βοτάνου.
Ακόμα περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι του Κίστου έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιούς της γρίπης. Αυτό ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους του «Institut fur Molekulare Virologie Munster (ίδρυμα μοριακής ιολογίας). Ο καθηγητής Stefan Ludwig του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Munster επισημαίνει ότι το καλύτερο πράγμα είναι ότι το τσάι δεν βλάπτει τα σωματικά κύτταρα που επηρεάζονται από τον ιό. Αντίθετα με τις θεραπείες με τα αντιβιοτικά, ο ιός δεν αναπτύσσει οποιοδήποτε σημάδι αντίστασης. Οι πολυφαινόλες που περιέχει ο Κίστος, περισσότερο από κάθε άλλο φυτό, είναι φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Είναι ένα φυτό λοιπόν που αποτοξινώνει και ανεβάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει και από τον καρκίνο, αλλά και άλλες ασθένειες. Με βάση τις μελέτες αυτές, το έτος 1999 κηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος για το φυτό αυτό!
Ροδόνερο
Παράγεται κατά τη διαδικασία της απόσταξης για την παραγωγή του αιθέριου ελαίου από τα ροδοπέταλα. Όντας πλούσιο σε φλαβονοειδή και βιταμίνες (Α, Β, C. D, E, B3) έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στην κοσμετολογία ήδη από τους αρχαίους χρόνους λόγω των ενυδατικών, αντιφλογιστικών και τονωτικών του ιδιότητων. Ενυδατώνει βαθιά την επιδερμίδα, ενδυναμώνει την φυσική άμυνά της και προάγει την κυτταρική της ανανέωση.